17 ℃

“Geef Poolse vrachtwagens altijd voorrang”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Vrachtwagens met een Pools kenteken moeten in Europa altijd voorrang krijgen. Dat adviseert verkeersdeskundige Gerard Oefermans. Uit onderzoek blijkt dat Poolse chauffeurs regelmatig dronken achter het stuur zitten. Door ze altijd voorrang te geven, kunnen ongelukken worden vermeden.

In principe gelden nu voor alle vrachtwagenchauffeurs dezelfde verkeersregels, ongeacht het land van afkomst. “Je kunt je afvragen of dat verstandig is”, zegt Oefermans. “Uit cijfers blijkt dat Poolse chauffeurs drie maal zo vaak onder invloed van alcohol rijden. Daar horen andere verkeersregels bij.”

Volgens Oefermans zijn de verkeersregels nu veel te ingewikkeld voor dronken chauffeurs. “Het is vrijwel onmogelijk om precies volgens de regels te rijden als je straalbezopen bent. Dan krijg je allerlei misverstanden met alle risico’s van dien. Door Poolse chauffeurs gewoon altijd voorrang te geven, voorkom je dat het misgaat. Het gaat tenslotte om de veiligheid.”

De verkeersdeskundige benadrukt dat alcohol en verkeer geen goede combinatie zijn. “Daar kun je heel principieel over doen, maar je kunt ook gewoon aan de kant gaan.”

 
Deel dit artikel: