19 ℃

Poolse uitzendkrachten oplossing voor lerarentekort

De Algemene Onderwijsbond (Aob) waarschuwt voor een ernstig lerarentekort in het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs. De oplossing komt wellicht uit Oost-Europa.

Foto: Roman R / Chekyravaa / Shutterstock.com

Volgens de bond hebben vier op de tien scholen een chronisch tekort aan leraren. In het speciaal onderwijs is het tekort zelfs nog groter. De bond noemt dat zeer ernstig. Omdat Nederlandse docenten niet te vinden zijn, kan het lerarentekort mogelijk alleen nog worden opgelost door de inzet van Poolse uitzendkrachten.

Bij basisschool De Boterbloem wordt al volop gebruikgemaakt van Poolse arbeidsmigranten. “Nadat juf Marijke overspannen werd, hebben we noodgedwongen een Poolse arbeidsmigrant voor de klas gezet. Dat beviel zo goed, dat we direct meer Poolse uitzendkrachten hebben ingehuurd. Alle derde en vierde klassen krijgen nu les van Polen”, zegt directeur Frank Coevelaer.

Na de goede ervaringen bij De Boterbloem krijgen ook andere scholen het advies om Poolse uitzendkrachten achter de hand te houden: “Die Poolse jongens zitten te springen om werk en staken nooit”, aldus Coevelaer. “Dat lesgeven hebben ze snel onder de knie. Zo moeilijk is dat niet. En na schooltijd betegelen ze ook nog even de toiletten.”

 
Deel dit artikel: