Pomberen met uitsterven bedreigd

Foto: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Het gaat niet goed met de Duitse pombeer. Volgens natuurorganisaties leven nog maar zo’n vijfhonderd pomberen in de vrije natuur. Door voedselschaarste dreigt de pombeer voorgoed uit te sterven.

De pombeer lijkt op de gewone bruine beer, maar kent een ander voedingspatroon. Gewone bruine beren eten voornamelijk zalm en bessen. De pombeer voedt zich uitsluitend met in vormpjes geperste aardappelpulp. Juist dat eenzijdige dieet maakt de pombeer kwetsbaar.

“Het leefgebied van de pomberen wordt steeds kleiner. Daardoor lukt het de dieren niet om voldoende voedsel te vinden”, zegt bioloog Alphons Droog. “Daarnaast wordt er helaas nog steeds op de pomberen gejaagd. Hun vlees wordt onder meer gebruikt voor de productie van chips.”