15 ℃

Politie waarschuwt: “Waterpeil in rivieren nu te laag om er een lijk in te dumpen”

Politie waarschuwt: “Waterpeil in rivieren nu te laag om er een lijk in te dumpen”
Foto: Ewa Studio / Shutterstock.com

De politie geeft criminelen het dringende advies om voorlopig geen rivieren en binnenwateren te gebruiken om zich te ontdoen van gedode slachtoffers. Door het extreem lage waterpeil is de kans groot dat het lichaam droog komt te liggen.

Door de droogte is in de Rijn, IJssel, Waal en Maas momenteel een extreem lage waterstand. Ook de binnenwateren, zoals het Veluwemeer, staan op een zeer laag peil. Jaarlijks worden in ons land circa twintig slachtoffers van geweldsmisdrijven in het water gegooid, maar gezien de droogte is dat nu niet verstandig, zegt de politie.

“Door de lage waterstand is de kans groot dat het lichaam snel droog komt te liggen en dus eerder wordt ontdekt”, zegt misdaaddeskundige Pim Jocherse. “Daarnaast bestaat het risico op vervuiling van het oppervlaktewater, omdat het lijkvocht onvoldoende door het water kan worden verdund.”

Zolang de droogte voortduurt, is de onderwereld aangewezen op andere manieren om lichamen te laten verdwijnen, bijvoorbeeld in een opgerold tapijt.

 
Deel dit artikel: