13 ℃

Politie waarschuwt: niet krabben kost 380 euro

Foto: Plantic / Shutterstock.com

De vorst is in het land. Dat betekent dat u ’s morgens uw autoruiten ijsvrij moet maken. Noodzakelijk voor een veilige rit, maar toch gooien sommige automobilisten er met de pet naar. Hoe maakt u snel uw autoruiten ijsvrij?

Sommige automobilisten maken slechts een klein stukje van de autoruiten ijsvrij en vinden het dan wel best. De politie denkt daar anders over. Wie betrapt wordt met half bevroren autoruiten en bevroren spiegels kan een boete krijgen van maar liefst 380 euro.

“Sta een uurtje eerder op, dan heb je genoeg tijd om je autoruiten helemaal ijsvrij te maken”, adviseert verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “Begin bovenaan en werk langzaam naar de onderkant van de ruit. Maak met de ruitenkrabber korte, stotende bewegingen. Het helpt ook als je zachtjes uitademt tegen de ruit. De warme lucht uit je longen laat het ijs sneller smelten. Maak hierbij een ‘ghhh’-klank.”

“Maar het kan ook anders”, weet Oefermans. “Stap in de auto, start de motor en zet de ventilator op de maximale stand. Geef asociaal veel gas, zodat de motor sneller opwarmt. Binnen vijftien minuten is je auto ijsvrij. Sodemieter maar een eind op met je ijskrabber.”

 
Deel dit artikel: