20 ℃

Politie treedt nauwelijks op tegen sneeuwbalgooiende jeugd

Foto: Maja Marjanovic / Shutterstock.com

Nu het op veel plaatsen heeft gesneeuwd, laait de discussie over sneeuwballen weer op. Veel Nederlanders – vooral kinderen – grijpen het winterse weer aan om sneeuwballen te gooien. Bijna nergens treedt de politie op tegen deze vorm van criminaliteit.

“De samenleving is sneeuwbalgooiende jeugd al jaren spuugzat, maar juridisch ligt het ingewikkeld”, zegt jurist Paul Nafta. “In de wet wordt het gooien van sneeuwballen niet expliciet verboden. Dat maakt het lastig om dit tuig aan te pakken. En vergis je niet hoor: zes- of zevenjarigen weten tegenwoordig donders goed wat hun rechten zijn.”

Volgens de jurist is het dan ook hoog tijd dat een sneeuwballenverbod op de politieke agenda komt: “Ik vraag me echt af hoe lang de overheid het gooien van sneeuwballen nog gedoogt. Juist kinderen moeten leren waar de grenzen liggen. Het is maar een kleine stap van een sneeuwballengevecht naar zwaardere criminaliteit, zoals overvallen en doodslag. Jongens als Mohammed B. en Volkert van der G., die zijn vroeger allemaal begonnen met sneeuwballen.”

 
Deel dit artikel: