15 ℃

Politie Strielwouden trots op nieuwe kindercellen

Foto: Sharomka / Shutterstock.com

Meer dan drie maanden heeft de verbouwing geduurd en vandaag was het eindelijk zover. In het politiebureau van Strielwouden zijn vier nieuwe kindercellen geopend.

De muren hebben vrolijke kleurtjes, er is volop speelgoed en er staat zelfs een Playstation. Wie de tralies even wegdenkt, zou bijna denken dat het hier gaat om een gewone kinderkamer. “Voorheen werden onze jongste gedetineerden in een normale politiecel geplaatst, maar kinderen hebben nu eenmaal heel andere wensen en behoeften. De nieuwe kindercellen voldoen daaraan”, zegt hoofdofficier Mart Romsheuvel.

De kindercellen zijn bedoeld voor wetsovertreders tot 12 jaar. “Die kinderen vallen nog buiten het strafrecht, maar ook als de verdachte zeer jong is kan een misdrijf natuurlijk niet onbestraft blijven. De kindercellen voorzien daarin”, legt Romsheuvel uit.

In de kindercellen kunnen jonge verdachten volgens de plaatselijke gemeenteverordening maximaal 14 dagen worden vastgehouden. Romsheuvel: “Terwijl de recherche rustig onderzoek doet, proberen we het verblijf van de jonge delinquenten zo aangenaam mogelijk te maken. Het zijn immers nog kinderen.”

In de komende tijd zullen agenten in Strielwouden getraind worden in de omgang met jonge verdachten. “Sommige agenten hebben zelf geen kinderen en weten dus niet hoe je met jong tuig omgaat”, legt Romsheuvel uit. “Onze agenten zitten nu nog met allerlei vragen, zoals: hoe laat moet ’s avonds het licht uit in de cel? En wanneer geef je de allerjongste overtreders de fles?”

 
Deel dit artikel: