21 ℃

Politie mogelijk weer in handen van de staat

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

Minister Grapperhaus is niet tevreden over de prestaties van de politie. “Als de politie er niet in slaagt de openbare orde te handhaven, dan moet de Nederlandse staat die taak overnemen”, zei de minister vanmiddag.

In verschillende steden lukt het de politie niet om de rust op straat te behouden. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Utrecht was het in de afgelopen weken onrustig. Donderdag braken opnieuw rellen uit bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Pas na enkele uren had de politie de orde hersteld. Grapperhaus is woedend: “De politie beschikt over veel te weinig mankracht om dit soort situaties in de kiem te smoren. Dan vraag ik me af: wie is daarvoor verantwoordelijk?”

Grapperhaus laat onderzoeken of de politie weer in z’n geheel in handen kan komen van de staat, bijvoorbeeld als onderdeel van Justitie.

Hoogleraar Staatsrecht Frans van Lierum zet vraagtekens bij de plannen van de minister: “Het inlijven van het gehele politieapparaat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Zo gaat de overheid steeds een stapje verder. Voor je het weet, krijg je een situatie waarin de staat het geweldsmonopolie bezit. Dat moeten we niet willen.”

 
Deel dit artikel: