Politie krijgt groen stroomstootwapen

Foto: Karlis Dambrans / Shutterstock.com

“Het is belangrijk dat je iemand een ongelofelijke opsodemieter geeft, maar dat moet wel een beetje duurzaam”, zegt politiewoordvoerder Tim Milfenberg. Politie-agenten krijgen de beschikking over groene stroomstootwapens, waarmee ze boeven op een milieuvriendelijke manier omver kunnen taseren.

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de aanschaf van duurzame stroomstootwapens. “Bij agenten bestaat al langer de wens om zich op een duurzame manier te kunnen verdedigen. Dit wapen voorziet in die behoefte”, aldus Milfenberg.

“De milieuvriendelijke tasers worden opgeladen met volledig groene stroom, bijvoorbeeld uit windenergie of uit biomassa”, legt de politiewoordvoerder uit. “Daarnaast kan de hoeveelheid stroom nauwkeurig worden gedoseerd. Je wil namelijk wel een tyfusharde opsodemieter uitdelen, maar geen elektriciteit verspillen. Voor het uitschakelen van een baby is nou eenmaal minder stroom nodig en voor het neerhalen van een volwassen kerel.”

Tot nu toe waren politie-agenten aangewezen op hun pistool, dat schadelijke kogels afvuurt. Milfenberg: “De kogels blijven na een schietpartij vaak achter op straat. Dat is niet erg milieuvriendelijk. Daarnaast bevatten politiekogels een grote hoeveelheid lood. In het lichaam van de verdachte kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken.”

 
Deel dit artikel: