Politie experimenteert met vrolijk regenboogzwaailicht

Politie experimenteert met vrolijk regenboogzwaailicht
Foto: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

WIJDENBOSCH - De tijd dat politieauto’s uitsluitend blauwe zwaailichten voeren lijkt voorbij. Het politieteam van de gemeente Wijdenbosch experimenteert met variabele kleuren, in de hoop nare situaties daarmee wat op te vrolijken.

Tot nu toe waren zwaailichten van de politie altijd blauw, terwijl die kleur niet altijd past bij de situatie. “We horen van veel mensen dat ze de kleur blauw erg kil vinden, terwijl ter plaatse juist behoefte is aan vrolijkheid”, zegt politiewoordvoerder Tim Milfenberg.

Vijf politieauto’s hebben daarom een zogenoemd regenboogzwaailicht waarvan de kleur kan variëren. Hiervoor is de politie een samenwerking aangegaan met Philips Hue. De kleur van het zwaailicht kan worden aangepast aan de situatie. In totaal zijn 256 verschillende kleurtinten mogelijk.

“Als wij bijvoorbeeld moeten ingrijpen bij een vechtpartij kan een vrolijk gekleurd zwaailicht helpen om de situatie te kalmeren. Als wij aan komen rijden met een paars of groen zwaailicht krijg je meteen een heel andere sfeer”, legt Milfenberg uit.

Maar het regenboogzwaailicht kan ook helpen om mensen in een nare situatie gerust te stellen. “Dat is allemaal psychologisch onderzocht”, aldus Milfenberg. “Als iemand nu 112 belt, vragen we de beller daarom eerst naar zijn favoriete kleur.”

 
Deel dit artikel: