13 ℃

Politici wereldwijd blij dat Johnson aftreedt: “Liegen past niet bij ons beroep”

Politici wereldwijd blij dat Johnson aftreedt: “Liegen past niet bij ons beroep”
Foto: Alexandros Michailidis / Drop of Light / Ververidis Vasilis / Gints Ivuskans / Shutterstock.com

Politici wereldwijd hebben opgetogen gereageerd op het nieuws dat de Britse premier Boris Johnson is opgestapt. Volgens veel politici heeft hij het aanzien van de politiek geen goed gedaan.

De kritiek op Johnson is niet van de lucht. Collega’s van de Britse premier vallen hem keihard af. Vooral het feit dat hij niet helemaal eerlijk is geweest steekt hen. Zo ook voormalig president Trump: “Het is mij een raadsel dat hij het nog zo lang heeft volgehouden. Ik was al helemaal klaar met Johnson toen hij mij niet verdedigde toen ik keiharde bewijzen leverde dat de Amerikaanse verkiezingen waren vervalst door die valse honden van Democraten. Dat hij die waarheid wegwuifde, was voor mij het ultieme bewijs dat hij een liegende schurk is.”

Ook Vladimir Poetin trok fel van leer tegen Johnson: “Deze Britse clown had al veel eerder weggestuurd moeten worden. Hij ondermijnt het hele idee waarop democratie gestoeld is. De manier waarop hij Oekraïne heeft gesteund terwijl dat land overduidelijk uit is op de vernietiging van Rusland is ronduit schandalig. Johnson laat daarmee zien dat hij een verspreider is van nepnieuws. Onvergeeflijk voor een politicus.”

En ook Nederlandse politici zijn onverbiddelijk. Premier Rutte zegt over Johnson: “Je zag dat hij van schandaal naar schandaal hobbelde. Dat kan natuurlijk niet. Ik zou al veel eerder zijn opgestapt. Als premier kun je je eigenlijk geen enkel schandaal permitteren.” Vicepremier Kaag kan haar walging bijna niet verbergen als ze over Johnson praat: “Zo’n man is een schande voor alle integere politici zoals ik. Zo afstandelijk, zo kil, zo elitair. Walgelijk gewoon.”

 
Deel dit artikel: