21 ℃

Poetin zoekt steun bij Assad in een poging zijn vredelievende imago te redden

Foto: Kremlin.ru / Wiki Commons CC

Terwijl vrijwel alle landen de Russische inval in Oekraïne veroordelen, krijgt president Poetin wel de steun van de Syrische regeringsleider Assad. Maar is de steun van een Syrische dictator voldoende om het vredelievende imago van Poetin te redden?

Poetin ontving vrijdag een telefoontje van Assad, waarin de Syrische president hem alle steun toezegde. Dat meldt het persbureau Reuters. Door de banden met de Syrische dictator aan te halen, probeert Poetin te redden wat er nog over is van zijn imago van een evenwichtige, vredelievende politicus.

“Het is voor Poetin heel belangrijk door wie hij zich laat omringen”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag. “Hij laat zich heel bewust fotograferen met zo iemand als Assad. Hiermee wil Poetin eigenlijk zeggen: ‘zie je wel, zelfs een alom gerespecteerd democraat als Assad staat achter me’.”

Of de vriendschap met Assad voldoende is om het imago van Poetin te herstellen, valt volgens Omslag nog te bezien: “De tijd zal het leren. Maar als je weet dat zelfs Assad hem vertrouwt, kun je Poetin toch geen nationalistische, oorlogszuchtige maniak meer noemen?”

 
Deel dit artikel: