14 ℃

Poetin roept China op om soevereiniteit van Taiwan te respecteren

Poetin roept China op om soevereiniteit van Taiwan te respecteren
Foto: Wiki Commons / Kremlin.ru / CCA 40

Tijdens zijn ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping heeft de Russische president Poetin felle kritiek geuit op de Chinese dreiging richting Taiwan. “Je kunt niet zomaar een ander land binnenvallen. China moet de soevereiniteit van Taiwan respecteren”, aldus Poetin.

Taiwan wordt door de Chinese regering niet als een zelfstandige staat gezien, maar als een afvallige provincie. China dreigt al maanden om Taiwan met een speciale militaire operatie in te lijven. Poetin noemt dat onacceptabel.

“China en Taiwan hoorden in het verre verleden misschien bij elkaar, maar de tijden zijn veranderd”, zei Poetin tegen Xi Jinping. “Taiwan is nu een soevereine staat met een eigen, democratisch gekozen regering. Je kunt niet zomaar een ander land binnenvallen, omdat je van mening bent dat het aan jou toebehoort.”

Poetin vindt dat China meer moet doen voor het behoud van de wereldvrede. “Het respecteren van grenzen is daar een belangrijk onderdeel van”, aldus Poetin. “Rusland doet alles om de rust en vrede in de wereld te bewaren. Ik verwacht van China precies dezelfde inspanning.”

 
Deel dit artikel: