23 ℃

Poetin komt met Wob-verzoek: Ollongren moet locatie kernwapens bekendmaken

Poetin komt met Wob-verzoek: Ollongren moet locatie kernwapens bekendmaken
Foto: Alexandros Michailidis / Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Nederland moet binnen acht weken aan Rusland laten weten waar in ons land de kernwapens zijn opgeslagen. Dat is het gevolg van een Wob-verzoek dat de Russische president Poetin heeft ingediend.

Op de luchtmachtbasis in het Brabantse Volkel zouden meerdere NAVO-kernwapens liggen, maar dat is door de overheid nooit officieel bevestigd. Poetin wil nu duidelijkheid en beroept zich daarom op de Wet Open Overheid, de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Het Wob-verzoek uit Rusland werd vandaag per koerier afgeleverd bij het Ministerie van Defensie in Den Haag.

In het Wob-verzoek vraagt Poetin om de locatie en aantallen van alle in Nederland aanwezige kernwapens. Tevens wil Poetin binnen acht weken een gedetailleerde lijst van het militair materieel waarover de Nederlandse krijgsmacht beschikt, inclusief eventuele luchtafweerraketten.

“Natuurlijk hebben we liever niet dat Rusland deze informatie in handen krijgt, maar een Wob-verzoek kunnen we nou eenmaal niet negeren”, zegt minister Ollongren van Defensie. “Nederland is een democratische rechtsstaat, waarin de overheid bevraagd en gecontroleerd moet kunnen worden. Als we dit verzoek zouden weigeren, verlagen we ons tot hetzelfde niveau als Rusland, waar ze geen Wet Open Overheid hebben. Dat moeten we niet willen.”

 
Deel dit artikel: