17 ℃

Poetin geeft Gorbatsjov geen staatsbegrafenis: “Hij was een vredelievende schurk”

Poetin geeft Gorbatsjov geen staatsbegrafenis: “Hij was een vredelievende schurk”
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com / Michael Schilling / Wiki Commons CC 30

Rusland heeft bekendgemaakt dat de overleden oud-president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov geen staatsbegrafenis krijgt. Volgens het Kremlin is inmiddels wel gebleken dat Gorbatsjov vooral een levensgevaarlijke vredesduif was.

Michail Gorbatsjov was van 1985 tot en met 1991 de leider van de Sovjet-Unie. In deze zes jaar veranderde hij de koers van de geschiedenis. Door zijn toenadering tot het westen kwam er een einde aan de Koude Oorlog. Alle Oost-Europese landen werden bevrijd van het communistische juk en de nucleaire dreiging verdween. De huidige Russische President Poetin is nog steeds woest over deze medemenselijkheid.

En dus krijgt Gorbatsjov geen staatsbegrafenis. Volgens Poetin een volkomen logische en rationele beslissing: “Ik ben al ruim 20 jaar de leider van Rusland en sinds die tijd probeer ik de wereld weer een beetje onveiliger en onvrijer te maken. Maar nog steeds is het niet zo akelig als in de tijd vóór Gorbatsjov. Dat betekent dus dat hij in zijn zes jaar presidentschap meer kapot heeft gemaakt dan ik in twintig jaar heb kunnen opbouwen. Het lijkt me nogal logisch dat zo’n pacifistische paljas geen staatsbegrafenis krijgt.”

 
Deel dit artikel: