15 ℃
non-verbaal bedankje

Poetin gaf met scheve stropdas subtiele hint aan FvD

Poetin gaf met scheve stropdas subtiele hint aan FvD
Foto: YT CC

De Russische president Poetin heeft in Moskou zijn jaarlijkse toespraak voor de Doema gehouden. Vooral zijn scheve stropdas viel op. Volgens Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag gaf Poetin daarmee een symbolisch gebaar van dank af aan Forum voor Democratie.

Poetin ging in zijn toespraak uitgebreid in op de oorlog in Oekraïne. Hij dankte onder meer de moeders en echtgenotes van de Russische militairen, verpleegsters en ingenieurs voor hun steun. Op non-verbale wijze toonde Poetin zijn dankbaarheid aan sympathisanten die niet bij naam genoemd konden worden.

“Poetin kan natuurlijk niet hardop zijn dank uitspreken aan Westerse partijen. Dat zou raar zijn en bovendien zou hij daarmee de namen van zijn handlangers onthullen. Daarom koos Poetin heel bewust voor het dragen van een scheve stropdas”, legt Omslag uit.

“De scheve stropdas staat symbool voor alle personen en bedrijven die al dan niet openlijk de kant van Poetin hebben gekozen”, weet Omslag. “In Nederland gaat het bijvoorbeeld om Forum voor Democratie: de enige Nederlandse partij die openlijk begrip toont voor de Russische agressie in Oekraïne. Met de scheve stropdas zegt Poetin eigenlijk: ‘Ik kan de naam Thierry Baudet niet noemen, maar ik voel me wel door hem gesteund’. Dat soort symboliek zie je vaker in Rusland.”

Behalve de oorlog in Oekraïne sprak Poetin nog over de Russische economie, de westerse sancties en de boete voor Ongehoord Nederland.

 
Deel dit artikel: