'Zet me wel aan het denken'

Poetin diep onder de indruk van Navalny-herdenking in Amsterdam

Poetin diep onder de indruk van Navalny-herdenking in Amsterdam
Foto: Lightman pic / Aynur Mammadov / Shutterstock.com

MOSKOU - Overal ter wereld, onder meer in Amsterdam, is zaterdag de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny herdacht. De Russische president Vladimir Poetin is diep onder de indruk van de herdenkingen. “Dit soort initiatieven dwingen mij om kritisch op mezelf te blijven. Ik denk dat dat heel goed is”, aldus de Russische president.

Navalny werd vrijdag vermoord in het strafkamp waarin hij door het Russische regime was opgesloten. Bijna niemand twijfelt eraan dat Poetin schuldig is aan de dood van zijn grootste politieke tegenstander. In Moskou, Londen en ook in Amsterdam gingen mensen de straat op om Navalny te herdenken en tegen de moord te protesteren. “Zo’n protest is natuurlijk wel confronterend. Je gaat hierdoor toch aan jezelf twijfelen”, aldus Poetin, die de protesten vanuit het Kremlin volgde.

“Kijk, als president probeer ik altijd de juiste beslissingen te nemen, maar ik ben ook maar een mens. Ook ik maak fouten. Het is volledig terecht dat mensen mij daarop wijzen”, aldus de ietwat onzekere Poetin.

Poetin noemt de demonstraties van dit weekend een ‘wake up call’. “Ik ga nog eens goed nadenken over mijn functioneren als president. Ik denk dat zo’n reflectiemoment af en toe heel goed is”, aldus Poetin. “Tegelijk moeten mensen zich realiseren dat ik het nooit iederéén naar de zin kan maken.”

 
Deel dit artikel: