Makkelijk scoren:

Poetin belooft Russen Derde Wereldoorlog, maar kan hij die belofte wel waarmaken?

Poetin belooft Russen Derde Wereldoorlog, maar kan hij die belofte wel waarmaken?
Foto: Fractalmonster / Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

MOSKOU - Het is de belangrijkste verkiezingsbelofte van Vladimir Poetin: Derde Wereldoorlog. Na zijn herverkiezing, waarbij hij maar liefst 87,8 procent van de stemmen kreeg, stelde Poetin zijn kiezers opnieuw een Derde Wereldoorlog in het vooruitzicht. Maar kan hij die belofte eigenlijk wel waarmaken?

Een conflict tussen Rusland en de NAVO kan gemakkelijk uitmonden in een Derde Wereldoorlog, beloofde Poetin gisteren opnieuw. “Het zijn precies deze populistische praatjes waardoor Poetin met zo’n overweldigende meerderheid de verkiezingen heeft gewonnen”, zegt Ruslandkenner Tjeerd Omslag. “Als je kiezers een totale, allesvernietigende Derde Wereldoorlog belooft, natúúrlijk gaan ze dan op je stemmen. Als je mensen ergens blij mee kunt maken, dan is het met oorlog. Poetin begrijpt dat als geen ander.”

Toch is het volgens Omslag nog maar de vraag of Poetin zijn verkiezingsbelofte waar kan maken: “Steeds maar weer beginnen over een kernoorlog is makkelijk. Op een gegeven moment wil de achterban concrete vernietiging zien. Poetins presidentstermijn loopt tot 2030. Als de wereld dan nog bestaat, heeft hij zijn kiezers heel wat uit te leggen.”

 
Deel dit artikel: