16 ℃
Bemiddelingsloting:

Poetin als vredesbemiddelaar gekoppeld aan China en Taiwan

Poetin als vredesbemiddelaar gekoppeld aan China en Taiwan
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

De leiders van Rusland, Ethiopië, China, Taiwan, Soedan en Oekraïne hebben door loting bepaald wie in welk conflict gaat bemiddelen. Poetin is ingedeeld in poule A en zal gaan bemiddelen in het conflict tussen China en Taiwan.

De Chinese president Xi Jinping belde vandaag voor het eerst met zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky. China wil een serieuze bemiddelingspoging doen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Russische president Poetin zal op zijn beurt gaan bemiddelen in het conflict tussen China en Taiwan. Zelensky zal gaan praten met de strijdende partijen in Jemen.

In poule B zal de Taiwanese president Tsai Ing-wen vredesonderhandelingen voorzitten tussen het Soedanese regeringsleger en de rebellengroep RSF, zo kwam uit de loting naar voren. De Soedanese dictator Abdel Fattah al-Burhan zal op zijn beurt bemiddelen in de burgeroorlog in Ethiopië.

De loting wees verder uit dat de Oekraïense president Zelensky moet bemiddelen in de oorlog tussen Ethiopië en Taiwan, mocht die uitbreken. Volgende maand schuiven alle leiders één stoel door, met de klok mee. Dan bemiddelt Ethiopië dus in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

 
Deel dit artikel: