Poetin aangekomen in Den Haag om zichzelf aan te geven bij Internationaal Strafhof

Poetin aangekomen in Den Haag om zichzelf aan te geven bij Internationaal Strafhof
Foto: T.W. van Urk / Alexander Khitrov / Shutterstock.com

De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Nederland. Hij heeft besloten om zich aan te geven bij het Internationale Strafhof in Den Haag nadat deze een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden.

Poetin kwam vanochtend aan op Schiphol. Schuldbewust liep hij vrijwel anoniem naar het treinstation onder de luchthaven om een enkele reis naar Den Haag te kopen. Met een handjevol journalisten in zijn kielzog stapte hij in een 2e klasse-wagon om op weg te gaan naar het Internationale Strafhof in Den Haag. Duidelijk aangeslagen vertelde hij waarom hij zich gaat aangeven.

“De internationale rechtsorde is het hoogste goed dat we hebben”, zegt Poetin als de trein zich in beweging heeft gezet. “Het kan niet zo zijn dat ik daar als president van een van de machtigste landen ter wereld niet naar luister. Ik heb me altijd neergelegd bij internationale verdragen. Dus toen het Internationale Strafhof met een arrestatiebevel kwam, wist ik niet hoe snel ik mijn koffers moest pakken om naar Den Haag te vertrekken.”

Poetin zegt te hopen dat het Strafhof hem enige clementie schenkt: “Nadat wij op afschuwelijke manier zijn aangevallen door Oekraïne, hebben wij onder stoom en kokend water ons leger moeten mobiliseren. Ongetwijfeld zijn toen enkele dingen niet geheel goed gegaan, maar ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat de intentie altijd goed is geweest. Wij Russen zijn een vredelievend volkje en dat kan ik prima uitleggen. Maar wat de uitspraak ook wordt, ik zal me er ruimhartig bij neerleggen.”

 
Deel dit artikel: