14 ℃

Platpraters gaan minder verdienen

Mensen die dialect spreken verdienen veel minder dan mensen die wel normaal praten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Tilburg. Als het aan werkgevers ligt, gaat het salaris van platpraters nog verder omlaag.

boeren-bierbuik-dik-mannenUit de studie blijkt dat mensen die Twents, Drents, Gronings of Brabants spreken tot wel 15 procent minder verdienen. Ook Limburgers en Friezen komen er bekaaid vanaf. Volgens hoogleraar Jan van Ours is het lagere salaris goed te verklaren. “Platpraters zijn minder productief. Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die Algemeen Beschaafd Nederlands spreekt”, zegt hij in het AD.

Taalonderzoeker Fokje Driessen vindt het terecht dat werknemers met een dialect een lager salaris krijgen. “De werknemers zijn toch het visitekaartje van je bedrijf”, legt ze uit. “Je kunt een werknemer die dialect spreekt bijvoorbeeld niet de telefoon op laten nemen. Klanten verstaan er dan niets van. Mensen die dialect praten hebben meestal zelf ook geen flauw idee wat ze zeggen. Het is vooral aandachttrekkerij.”

 
Deel dit artikel: