Na succes bij formatie:

Plasterk wil bemiddelen in Eritrees conflict: “Kan in twee weken opgelost worden”

Plasterk wil bemiddelen in Eritrees conflict: “Kan in twee weken opgelost worden”
Foto: EU2016 NL from The Netherlands / Wiki Commons CC BY 2.0

DEN HAAG - Na zijn geslaagde klus als informateur wil Ronald Plasterk nu zijn kennis en ervaring delen om het bloedige conflict in Eritrea op te lossen. Volgens de geboren onderhandelaar moet vrede bereiken in het Oost-Afrikaanse land een fluitje van een cent zijn.

Het conflict tussen het Eritrese regime en de oppositie is al 31 jaar een bloedige strijd. Sinds 1993 regeert de dictator Isaias Afewerki met ijzeren hand met als gevolg tienduizenden doden en overvolle gevangenissen. Dit conflict wordt niet alleen uitgevochten binnen de landsgrenzen van Eritrea; ook in Nederland vliegen Eritreeërs van beide kampen elkaar in de haren. Plasterk is ervan overtuigd dat het conflict al lang was uitgepraat, als de strijdende partijen hem hadden gevraagd om te bemiddelen.

“Dit hele conflict had helemaal niet zo lang hoeven te duren”, weet Plasterk. “Uiteindelijk willen alle Irreëlers hetzelfde, namelijk vrede. Als je dat verhelderende inzicht eenmaal hebt, is het alleen nog maar een kwestie van de juiste mensen aan tafel zetten. Als ik me zou bemoeien met deze kwestie zorg ik voor vrede binnen twee weken. Daarna ben ik van plan om me een weekje kwaad te maken over het Rusland-Oekraïne-conflict zodat die gekkigheid ook eindelijk eindigt.”

 
Deel dit artikel: