18 ℃

Plasterk geeft vrijblijvend advies: “Zou goed zijn als nieuwe premier een bijzonder hoogleraar is met enige afstand tot de politiek”

Plasterk geeft vrijblijvend advies: “Zou goed zijn als nieuwe premier een bijzonder hoogleraar is met enige afstand tot de politiek”
Foto: Rijksoverheid / Valerie Kuypers / Wiki Commons CC BY 2.0

DEN HAAG - Informateur Ronald Plasterk probeert niet alleen de PVV, VVD, NSC en BBB tot een nieuw kabinet te verleiden. Tussen de onderhandelingen door geeft hij de partijen ook vrijblijvend advies over de invulling van het toekomstige kabinet.

Met zijn onnavolgbaar optimisme is Ronald Plasterk aan de slag gegaan met zijn rol als informateur. Ondanks de grote verschillen denkt Plasterk dat een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB haalbaar is: “De verschillen lijken groter dan ze zijn. De onderlinge gesprekken zullen vooral gaan over het wijzigen van de grondwet. Maar hoe ingewikkeld kan dat nou zijn?”

Plasterk durft ook al een stap verder te denken en adviseert de vier partijen over de toekomstige premier: “Zonder enige bijbedoelingen heb ik geadviseerd om eens te denken aan een bijzonder hoogleraar van een jaar of 66 die enige afstand heeft tot de huidige politiek, maar in het verleden bijvoorbeeld wel minister van Binnenlandse Zaken is geweest. Daarmee geef ik ze vrijblijvend een duwtje in de goede richting, maar ze kunnen toch nog steeds kiezen uit een grote groep mensen.”

 
Deel dit artikel: