19 ℃

Plasterk: “Coalitie met PvdA en misschien nog een andere partij”

Plasterk: “Coalitie met PvdA en misschien nog een andere partij”
Foto: Rijksoverheid / Wiki Commons CC0

DEN HAAG - Ronald Plasterk is begonnen aan zijn taak als verkenner. In de komende weken zal hij uitzoeken hoe het nieuwe coalitie eruit kan gaan zien. Plasterk onderzoekt als eerste een minderheidscoalitie bestaande uit de partijcombinatie GroenLinks-PvdA.

“GroenLinks-PvdA haalde bij de verkiezingen maar liefst 25 zetels. Daarmee ligt er alvast een stevige basis voor een coalitie. De combinatie GroenLinks-PvdA is intrinsiek eigenlijk al een coalitie”, aldus Plasterk. “Uit mijn tijd als minister ken ik een aantal zeer capabele bestuurders. Ik noem een Asscher, een Dijsselbloem en een Timmermans. Stuk voor stuk ervaren bewindslieden die de belangrijkste ministersposten moeiteloos kunnen invullen.”

“Het belangrijkste is dat we luisteren naar de kiezer, dus een minderheidscoalitie met enkel GroenLinks en PvdA heeft de voorkeur”, aldus Plasterk. “Maar mocht dat niet haalbaar blijken, dan kunnen we alsnog de samenwerking zoeken met een andere fatsoenlijke partij. Dan denk ik bijvoorbeeld aan D66 en de SP.”

 
Deel dit artikel: