23 ℃

Plasterk blijkt ook patent te hebben aangevraagd op uitvinding wiel

Plasterk blijkt ook patent te hebben aangevraagd op uitvinding wiel
Foto: EU2016 NL from The Netherlands / Wiki Commons CC BY 2.0

DEN HAAG - Ronald Plasterk heeft niet alleen patent aangevraagd op een ziektebehandeling, maar ook het patent op het wiel. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Plasterk zou enige tijd geleden hebben ontdekt dat objecten zich gemakkelijker laten verplaatsen als ze op cirkelvormige, draaiende schijven voortbewegen. Deze schijven zouden door Plasterk ‘wielen’ zijn genoemd. Wanneer dit patent aan hem wordt toegekend, zou Plasterk zo’n 17 miljard euro ontvangen voor zijn uitvinding.

Critici beweren dat het wiel al ver voor de geboorte van Plasterk bestond en dus niet door hem is uitgevonden. Plasterk reageert laconiek: “Ik wacht het onderzoek naar mijn handelen af. Ik weet wel dat ik aan de directeur van het Amsterdams Medisch Centrum om toestemming heb gevraagd om patent aan te vragen voor de uitvinding van het wiel. Ook met mijn directe collega’s heb ik de zaak besproken waarbij ik geen tegenstand heb kunnen merken.”

Foto: Oberhexe72 / Depositphotos.com

Een van de eerste prototypes van Plasterks uitvinding

Op de vraag of het niet absurd is om patent aan te vragen voor iets wat al op houtskooltekeningen van 3500 jaar voor Christus terug te zien is, reageert Plasterk ontkennend: “Ik heb niets strafbaars gedaan. Ik heb toestemming van mijn leidinggevende en collega’s en bovendien heeft mijn uitvinding veel goeds gebracht. Bijna heel de wereldbevolking heeft wel één of meerdere wielen in gebruik. Dat zegt genoeg, lijkt mij.”

 
Deel dit artikel: