17 ℃

Plagiaatschandaal: Beyoncé stal nummer van Frans Bauer

Plagiaatschandaal: Beyoncé stal nummer van Frans Bauer
Foto: Featureflash Photo Agency / HeukersMedia / Shutterstock.com

De muziekindustrie wordt opnieuw opgeschrikt door een heus plagiaatschandaal, nu blijkt dat ene Beyoncé jarenlang miljoenen euro’s heeft verdiend aan een nummer dat zij schaamteloos heeft gejat van de Nederlandse volkszanger Frans Bauer. Hoe zit dit precies?

In 2002 bracht Frans Bauer de grote hit ‘Heb je even voor mij?’ uit. Een gevoelig chanson over liefde, verbondenheid en hoop in onzekere dagen. Dit prachtige lied werd in een mum van tijd door alle Nederlanders in hun hart gesloten en zes jaar later kennelijk ook door een Amerikaanse zangeres die het nummer klakkeloos overnam en uitbracht onder de titel ‘Halo‘.

Het was de 42-jarige Jurre Bastiaans die na het beluisteren van beide nummers aan de bel trok. Bastiaans is groot fan van Frans Bauer en weet nog goed hoe hij zich voelde toen hij het nummer ‘Halo’ voor het eerst op de radio hoorde: “Ik was verbijsterd! Hoe kon zoiets nou gebeuren? De tekst, de melodie, het ritme: Beyoncé had het allemaal letterlijk overgenomen!” Bastiaans is opgelucht dat het plagiaatschandaal alsnog aan het licht is gekomen en zijn held Frans Bauer de credits krijgt die hij verdient.

Frans Bauer reageert zelf tamelijk nuchter op de ontdekkingen: “Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat die mevrouw – hoe heette ze ook alweer? – door de mand zou vallen. Helaas heb ik al vaker meegemaakt dat artiesten over mijn rug geld willen verdienen en naamsbekendheid willen verkrijgen. Het is vervelend en een beetje triest ook, maar ik wil me er niet te veel van aantrekken. Ergens beschouw ik het ook als een compliment dat zo’n jong talent mij kennelijk als voorbeeld ziet.”

 
Deel dit artikel: