23 ℃
Duurzaam

Plaatselijke sportschool voorziet complete woonwijk van elektriciteit

Plaatselijke sportschool voorziet complete woonwijk van elektriciteit
Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com

MEPPEL - Meppel heeft de primeur. Daar bevindt zich de eerste woonwijk van Nederland die volledig van elektriciteit wordt voorzien door de plaatselijke sportschool.

Het idee kwam van sportschooleigenaar Sven Wiksem (36). “Elke dag staan onze leden te zweten op loopbanden, crosstrainers en spinning bikes. Voorheen deden we niets met al die energie en dat vond ik doodzonde”, vertelt hij. “Met een subsidie van de gemeente hebben we dynamo’s aangeschaft. Daarmee zetten we de beweging van de fitnessapparaten om in elektriciteit, zodat de energie van onze leden niet verloren gaat.”

Op drukke momenten wekt de sportschool in totaal zo’n 350 kilowatt op, genoeg om niet alleen de sportschool zelf, maar de hele wijk Haveltermade van energie te voorzien. “Onze leden weten dat de hele buurt in het donker zit als ze niet snel genoeg lopen of fietsen. Dat zorgt voor een bepaalde prestatiedruk”, zegt Wiksem. “In de toekomst willen we ook het elektriciteitsnet van andere wijken op onze sportschool aansluiten, maar natuurlijk alleen als de conditie van onze leden dat aankan.”

 
Deel dit artikel: