16 ℃

Pipowagen flink duurder door belastingverhoging, kabinet schrapt vrijstelling theatrale campers

Pipowagen flink duurder door belastingverhoging, kabinet schrapt vrijstelling theatrale campers
Foto: Plazas i subiros / SkazovD / Shutterstock.com

DEN HAAG - Bewoners van een pipowagen gaan vanaf volgend jaar fors meer belasting betalen. Het kabinet verhoogt de wegenbelasting voor campers en schrapt de vrijstellingsregeling voor zogenoemde theatrale campers. 

Ruim vierduizend Nederlanders wonen permanent of semipermanent in een pipowagen. Het gaat vooral om werknemers van circussen en zelfstandig werkende clowns zonder personeel (CZP’ers). Voor pipowagens geldt nu nog het nultarief, maar vanaf 1 januari moet voor de wagens het volledige bedrag aan wegenbelasting worden betaald.

Pipowagenbewoner Hans Kevelaar, beter bekend als clown Jonko, vindt dat hij door het kabinet wordt uitgeknepen. “De overheid ziet een pipowagen als een caravan, waarvoor geen wegenbelasting geldt. Maar zodra je er een ezeltje voor zet, wordt het ineens een camper en betaal je de volle mep. Het is heel oneerlijk”, vertelt hij.

“De overheid ziet geen verschil tussen een camper en een pipowagen. Dat is het kromme aan dit hele verhaal”, zegt Jonko. “Kijk, voor mij is deze wagen geen vakantieverblijf. Ik woon hierin. Ik ben een clown, zet mij in een gewoon huis en ik word gek. Daar houdt het kabinet geen rekening mee.”

Misbruik

Demissionair minister Kaag van Financiën begrijpt de zorgen van Jonko, maar zegt dat de vrijstelling voor theatrale campers niet langer houdbaar is: “Helaas hebben we moeten vaststellen dat met name veel ouderen misbruik maken van de regeling. Ze trekken er met een normale camper op uit en zetten een clownsneus op. Voor de inspecteur is dan niet meer vast te stellen of het gaat om een clown of een fraudeur.”

 
Deel dit artikel: