16 ℃

“Pijn is niet alleen maar fijn”

De populaire film “50 Shades of Grey” heeft gezorgd voor grote misverstanden over pijn. Artsen en patiënten zeggen dat pijn niet altijd een erotische lading heeft.

Veel mensen zien pijn uitsluitend als iets plezierigs. “Maar dat is het niet”, zegt de Amerikaanse internist dr. Rashid Maluddah. “Het klinkt misschien vreemd, maar niet alle patiënten ervaren pijn als seksueel genot”, legt Maluddah uit. De film “50 Shades of Grey” doet inderdaad anders vermoeden. Dat pijn ook vervelend of zelfs ronduit onplezierig kan zijn, wordt door steeds meer deskundigen erkend.

“Laatst zag ik nog een jongeman op de spoedeisende hulp, die tijdens het snowboarden beide onderbenen had verbrijzeld. De pijn was zeer intens, maar bij deze patiënt was geen spoor van seksuele opwinding te bespeuren.”

Wetenschappers onderzoeken hoe het kan, dat er bij sommige mensen geen verband lijkt te bestaan tussen pijn en seks. “Zolang we daar geen duidelijkheid in hebben, raden wij aan om het in de slaapkamer wat rustiger aan te doen”, aldus Maluddah.

 
Deel dit artikel: