17 ℃

PFAS-norm versoepeld: begrafenissen weer volop hervat

Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com

Goed nieuws voor nabestaanden van recente overledenen. Door de versoepeling van de PFAS-regelgeving mogen uitvaarten weer worden hervat.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Doordat de overheid een zeer strenge norm hanteerde, konden er lange tijd minder werkzaamheden plaatsvinden in het grondverzet en de bouw. Een sector die ook hard en pijnlijk getroffen werd, was de uitvaartbranche. Wekenlang kon er geen sprake zijn van begraven, omdat vanwege de PFAS-regels geen schop de grond in mocht.

“De achterstand liep steeds verder op. Het werd steeds moeilijker om aan de nabestaanden uit te leggen dat de begrafenis nog even moest wachten. Daarbij puilde onze opslag uit en ik had me geen raad geweten als dit nog een paar maanden langer geduurd had”, legt uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden uit. “Families richting een crematie kletsen heeft wel wat lucht gegeven, maar ook de ovens zaten stampvol. Gelukkig kunnen we nu de grond weer in, dus dat doen we ook. In een moordend tempo, wat mij betreft.”

 
Deel dit artikel: