Petra (53) uit Tilburg overleefde twee jaar van de Oekraïense oorlog: “Je moet toch door”

Petra (53) uit Tilburg overleefde twee jaar van de Oekraïense oorlog: “Je moet toch door”
Foto: PeopleImages.com / Yuri A / Shutterstock.com

Precies twee jaar geleden kwamen Russische troepen de grens met Oekraïne over. De invasie betekende de start van een bloedige oorlog die het leven van veel mensen in Nederland totaal op z’n kop zette. Petra (53), Jacqueline (44) en Christiaan (39) overleefden de eerste twee jaar van de Oekraïense oorlog. Voor het eerst vertellen ze over hun afschuwelijke oorlogservaringen. 

Petra Aalscholver (53) uit Tilburg: “Toen ik hoorde dat de Russen in Oekraïne waren binnengevallen, heb ik onmiddellijk de televisie aangezet. Het geluid van de bommen was zo oorverdovend, dat ik de tv zachter moest zetten. Na zo’n twintig minuten heb ik toch geprobeerd om mijn leven weer op te pakken. Vraag niet hoe, maar dat lukte. Die avond ben ik zelfs naar de kroeg geweest. Achteraf bezien is het een wonder dat ik gewoon vijf wijntjes heb gedronken. Maar ja, je moet toch door.”

Jacqueline Vlierbloesem (44) uit Almelo: “Ik had nooit gedacht dat ik een oorlog mee zou maken, maar het is toch gebeurd. Toen de eerste Russische bommen op Kiev vielen, dacht ik meteen aan onze gasrekening. Op zo’n moment neemt je overlevingsinstinct het over. Ik realiseerde me direct dat energie ontzettend duur zou worden. Natuurlijk heb ik overwogen om te vluchten naar een warm land, maar waar moesten we dan naartoe? Uiteindelijk heb ik samen met mijn man besloten om toch in Almelo te blijven, maar in onze woonkamer was het niet warmer dan 18 graden. Het was echt afzien, dat mag je best weten.”

Christiaan van Roterbeek (39) uit Zoetermeer: “Bij de start van de oorlog ging ik direct in de overlevingsstand. Voor mij betekende dat: anders koken. Door de oorlog was er hier in Zoetermeer een enorm tekort aan zonnebloemolie. Sterker nog, in geen enkele Nederlandse supermarkt was nog zonnebloemolie verkrijgbaar. Dus dan ga je improviseren. In het afgelopen jaar heb ik geleerd om te bakken en braden in kokosolie. Nee, niet zo lekker, maar ik had geen keus. Ik moest overleven. En het leed dat mij overkwam, viel nog mee. Ik ken ook mensen die sesamolie moesten gebruiken.”

 
Deel dit artikel: