18 ℃

Petra (63) heeft nog steeds geen corona gehad: “Toch het gevoel dat ik er niet bijhoor”

Foto: Motortion Films / Shutterstock.com

Al bijna twee jaar is de wereld in de ban van het coronavirus. Petra Balkens uit Wijdenbosch is nog altijd niet besmet. “Het idee dat ik misschien als laatste overblijf, dat maakt me angstig”, aldus de 63-jarige Brabantse.

“De meeste mensen in mijn omgeving hebben het al gehad”, vertelt Petra. “Op verjaardagen gaat het over niets anders. Wanneer ben jij ziek geweest? Heb je er nog last van? Ik sta er er dan een beetje suffig bij. Mijn buurman heeft drie weken op zijn buik op de ic gelegen. Ik test alleen maar negatief.”

Socioloog Ferdinand Dusse kan Petra’s gevoelens goed begrijpen: “Nu steeds meer mensen het coronavirus achter de rug hebben, zijn de overblijvers bang dat ze de boot missen. Met een mooi woord noemen we dat FOMO, ‘fear of missing out’. Je hebt het gevoel dat je er niet meer helemaal bijhoort. Dat is een heel begrijpelijke reactie.”

Volgens Dusse kunnen nog niet besmette Nederlanders veel doen om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement raken: “Duik actief in de spetters als je iemand ziet niezen. Of ga naar zo’n bijeenkomst op het Malieveld. Zo maak je meer kans op je eigen corona-ervaring. Je hebt er recht op.”

 
Deel dit artikel: