Peter is transatlantisch: “Ik ben een Amerikaan, geboren in het lichaam van een Nederlander”

Foto: Joshua Minso / Shutterstock.com

“Als kind wist ik al dat ik anders ben. Ik ben geboren in Hengelo, als Nederlander. Maar ik voelde me niet zo. Ik voelde me Amerikaan”, vertelt hij.

Zo’n 31.000 mensen in ons land zijn transatlantisch. Ze zijn in Europa geboren, maar voelen zich Amerikaan. Ook Peter ontdekte dat hij op het verkeerde continent geboren is. “Het begon al op school”, herinnert hij zich. “Mijn klasgenootjes aten boterhammen met pindakaas. Ik lustte alleen hotdogs. In mijn puberteit werd het nog erger. Mijn vrienden gingen in het weekend naar FC Twente. Ik keek naar honkbal.”

Op zijn achttiende werd Peter doorverwezen naar een psycholoog. Hij ontdekte dat Peter transatlantisch is: “Dat voelde als een enorme opluchting. Ik was niet raar. Ik was gewoon een Amerikaan aan de verkeerde kant van de oceaan.”

Volgende maand ondergaat Peter zijn transatlantische verandering. Dan verhuist hij naar Phoenix, Arizona: “Ik heb er lang over nagedacht. Het is natuurlijk een enorme beslissing, maar ik ben blij dat ik de knoop heb doorgehakt. In Amerika wonen nog veel meer mensen die zich Amerikaan voelen. Daar kan ik mezelf zijn, in een slonzig t-shirt en een veel te grote auto.”

 
Deel dit artikel: