17 ℃

Pesten op het werk? Hou je aan het protocol!

Dikwijls komt het voor: pesten op de werkvloer. Soms gaan slachtoffers er aan onderdoor. Maar het kan ook een welkome uitlaatklep zijn, mits je werkgever een duidelijk pestprotocol heeft.

Foto: Conaplus / Shutterstock.com

Fred Verschuren (54) wordt al jaren gepest door zijn collega’s. “Je benoemt het niet, het hoort er op een gegeven moment nou eenmaal bij. Elke dag is een soort hindernisbaan die je moet zien te overleven”, vertelt hij openhartig. Fred pest zelf ook. “Op het werk is het vaak alleen maar serieus. Dan is het heerlijk een uitlaatklep te hebben. Als ik thuis een rotdag heb gehad, of lang in de file heb gestaan, dan sluit ik een collega even lekker buiten, of zet hem voor schut.”

Bedrijfspsychologe Irene Kuyleman legt uit: “Een duidelijk pestprotocol is heel belangrijk in een bedrijf. Het zorgt voor een zekere vorm van harmonie tussen de collega’s. Het zien van andermans leed kan jouw pijn verzachten. Door het maken van een paar sarcastische en beledigende opmerkingen, liefst met projectie, leg je jouw rotgevoel bij een ander. Ineens is die lange file van die ochtend niet meer zo erg. Heel bevrijdend”, aldus de psychologe.

Kuyleman’s wil het pestprotocol binnenkort promoten op scholen en bedrijven, onder het motto: “Voel je je rot? Maak een ander kapot!”.

 
Deel dit artikel: