11 ℃
Personeelstekort:

Jongeren zetten bejaarden weer aan het werk

Jongeren zetten bejaarden weer aan het werk
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Zijn ouderen de oplossing voor het personeelstekort in ons land? Veel 67-plussers genieten al van hun pensioen, terwijl ze nog prima kunnen werken. Een groep studenten van de Hogeschool Gaasterland gaat daar wat aan doen. 

“In veel branches is een enorm personeelstekort. Tegelijk zien we dat bejaarden de hele dag op hun luie reet liggen. Door allerlei regeltjes zijn ze in een pensioensituatie beland, terwijl hun lichaam nog niet helemaal versleten is”, zegt initiatiefnemer Annelie Hulters (22).

Volgens Hulters is het personeelstekort overal in de samenleving zichtbaar: “Kijk naar de chaos op Schiphol, waar een enorm tekort aan koffersjouwers is. De koffers worden nu gesjouwd door studenten met een bijbaan, maar dat gaat wél ten koste van hun vrije tijd. Waarom laten we dat werk niet door bejaarden doen?”

In de komende weken gaan de studenten proberen om zo veel mogelijk ouderen vanuit het bejaardenhuis naar het bedrijfsleven te verplaatsen. Hulters: “We zetten ze aan het werk in de techniek, op Schiphol en in de horeca. Een bejaarde van 80 kan misschien geen zwaar werk meer doen, maar met een paar nieuwe knieën kan zo iemand nog best drankjes serveren op een terras. Dan hebben jongeren weer tijd voor drie studies en een tussenjaar.”

 
Deel dit artikel: