18 ℃

Pepernoten en kruidnoten worden winternoten

Oplettende consumenten hebben het al gezien: pepernoten en kruidnoten veranderen van naam. Steeds meer producenten noemen de lekkernij inmiddels ‘winternoten’.

Foto: Nieuwspaal

De bedoeling is dat vanaf volgend jaar uitsluitend winternoten in de winkels liggen, in plaats van pepernoten of kruidnoten. Volgens sommigen zouden kruiden en peper het bloeddorstige koloniale verleden van ons land verheerlijken.

De naamswijziging is een directe reactie op de ophef die ontstond over de ‘authentieke VOC-kruidnoten’ van pepernotenfabrikant Van Delft. Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands Indië schreef in een Facebook-reactie “Deze kruiden zijn over de ruggen van duizenden vermoorde Indonesiërs verkregen. Het is dan ook stuitend dat dit zo in de winkel ligt, alsof wij daar trots op mogen zijn. Deze moeten per direct uit het assortiment.”

Diverse fabrikanten hebben inmiddels besloten om niet alleen de referentie aan de VOC, maar ook de kruiden en pepers te verwijderen. “Laten we alles maar gelijk goed”, aldus een woordvoerder, “anders is er volgend jaar weer iemand gekwetst. Dan krijgen we daar weer gekanker over.”

 
Deel dit artikel: