18 ℃

Pedagoog: “Derde kind meestal echt overbodig”

Pedagoog: “Derde kind meestal echt overbodig”
Foto: Tomas Delamo / Shutterstock.com

Veel ouders kiezen voor een derde kind, maar dat heeft meestal geen enkele zin. Dat zegt de bekende pedagoog Gerard Zilver. Een derde kind kost extra geld, maar levert naar verhouding weinig op.

Sommige ouders besluiten na de geboorte van het tweede kind dat er nog een derde moet komen. Pedagoog Gerard Zilver onderzocht wat deze ouders in hemelsnaam bezielt. “De ouders zien het derde kind als ‘backup'”, weet Zilver. “Ze hebben zó weinig vertrouwen in hun eerste twee kinderen, dat ze graag nog een ‘reservekind’ willen.”

“Toch heeft een derde kind weinig nut”, aldus Zilver. “Het komt slechts zelden voor dat twee kinderen mislukken en de derde een succes wordt. Ze slagen, of ze falen allemáál. Dat laatste is vooral in asociale gezinnen het geval. Ouders moeten dus niet de illusie hebben dat een derde kind hun teleurstelling over de eerste twee kan goedmaken. Als je met twee kinderen nóg niet gelukkig bent, ben je dat met een derde ook niet.”

Zilver adviseert ouders dan ook om het bij twee kinderen te laten: “Helaas zijn niet alle ouders in staat om succesvolle kinderen te maken. Als er na de tweede geboorte nog niets fatsoenlijks uit je baarmoeder is gekomen, dan moet je je conclusies trekken.”

 
Deel dit artikel: