Paus wil naar Oekraïne: “Jarenlang voor getraind”

Paus wil naar Oekraïne: “Jarenlang voor getraind”
Foto: Vvoe / Giulio Napolitano / Djomas / Shutterstock.com

Paus Franciscus wil naar Oekraïne én naar Rusland om orde op zaken te stellen in de oorlog tussen beide landen. “Het heeft nu lang genoeg geduurd. Mijn geduld is op”, aldus de paus.

Paus Franciscus deed zijn opvallende uitspraak in een interview met de Argentijnse krant La Nación. “Het Vaticaan hield zich afzijdig in de Tweede Wereldoorlog, die fout gaan we niet nog een keer maken”, sprak Franciscus. “Ik denk dat de wereld nu een krachtige paus nodig heeft die zegt: ‘kappen, nu is het klaar’. Een paus die de vrede gaat afdwingen, desnoods met geweld.”

Het plan van de paus is opmerkelijk, omdat het Vaticaan altijd bekendstond als een pacifistische organisatie. “In principe zijn we dat ook, maar er zit natuurlijk wel een grens aan. Zowel Rusland als Oekraïne is overwegend christelijk. Er is er maar eentje de kerkvorst en dat ben ik. Uiteindelijk moet er wel geluisterd worden.”

De paus heeft het Vaticaanse leger, de Zwitserse Garde, in opperste staat van paraatheid gebracht. “Maar het ruwe breekwerk wil ik toch zelf doen”, aldus de paus. “Een beetje zoals in de film Rambo, kent u die? Ik heb hier jarenlang voor getraind, ik voel me fit, ik kan dit.”

 
Deel dit artikel: