17 ℃

“Patiënten maken ziekenhuizen zelf kapot”

Veel Nederlanders zijn verbijsterd door het plotselinge faillissement van MC Slotervaart en het Zuiderzee-ziekenhuis. Toch hebben hebben zij de ondergang van de ziekenhuizen zelf veroorzaakt. Dat zegt de Utrechtse arts Johan Breijlers.

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

“Mensen leven helaas steeds gezonder”, aldus de arts. “Of nog erger: ze laten zich inenten. Daardoor komen ziektes als cholera, buiktyfus en polio in ons land nauwelijks nog voor. En áls mensen eindelijk een keertje ziek worden, dan genezen ze steeds vaker. Zo hou je als ziekenhuis geen klant over.”

Volgens Breijlers wordt de teloorgang van de gezondheidszorg door de patiënten zelf veroorzaakt: “Laatst had ik nog een patiënt met een ontstoken blinde darm. Hij eiste onmiddellijk een operatie. Nou, vooruit dan. Maar wat denk je? Twee dagen later was die vent helemaal genezen. Ik heb hem nooit meer teruggezien. Ja, dan vraag je je af: waar dóe ik het in godsnaam voor?”

De arts roept Nederlanders op om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen: “Drink veel, eet vet. Ga eens naar een gebouw met asbest en inhaleer diep. Krijg voor mijn part de tyfus. Alleen zo houden we de gezondheidszorg overeind.”

 
Deel dit artikel: