14 ℃

Patat- of frietdiscussie slaat over naar Syrië

Patat- of frietdiscussie slaat over naar Syrië
Foto: Filip Holik / Shutterstock.com

Zeggen we patat of friet? Die vraag zaait nog meer verdeeldheid in Syrië. De patat- of frietdiscussie is in de afgelopen maanden overgewaaid naar het toch al door oorlog verscheurde land.

In Nederland is de discussie niet nieuw. Al tientallen jaren wordt gestreden over de juiste naam voor de gefrituurde aardappelreepjes. Teruggekeerde vluchtelingen hebben de populaire snack meegenomen uit Europa, maar daarmee ook de bijbehorende discussie. “Dit dreigt uit te lopen op een nieuwe humanitaire ramp”, zegt een woordvoerder van de hulporganisatie HumanAid. “In Syrië woedt al bijna tien jaar een burgeroorlog. Een patat- of frietdiscussie kunnen we er echt niet bij hebben.”

De discussie heeft het land tot op het bot verdeeld. In de zuidelijke provincies Homs en Deir Ez-zor geeft men de voorkeur aan ‘friet’, terwijl in het noorden ‘patat’ wordt gezegd.

Foto: Bardocz Peter / Shutterstock.com / Nieuwspaal

“Het kamp Friet en het kamp Patat staan lijnrecht tegenover elkaar. Juist in Syrië kan de patat- of frietdiscussie gemakkelijk uit de hand lopen”, waarschuwt HumanAid. “Het is wachten op het moment dat iemand de wapens oppakt. Voor je het weet heb je hier een patat oorlog. Godzijdank is het fenomeen Zwarte Piet hier nog onbekend.”

 
Deel dit artikel: