14 ℃

Pasgeboren baby’s steeds lelijker

Volgens de Britse gynaecoloog Myles Bradbury moet er harder en eerlijker worden geoordeeld over het uiterlijk van pasgeboren baby’s. Uit een onderzoek blijkt dat baby’s steeds lelijker ter wereld komen.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

De gynaecoloog onderzocht in de afgelopen jaren bijna zeshonderd baby’s. “De meeste baby’s waren echt afschuwelijk lelijk”, zegt Bradbury. “Toch zeiden bijna alle ouders dat ze trots waren op hun kind. Dan denk ik: Wie hou je hier nou voor de gek? Je ziet toch dat je kind er niet uit ziet?”

Vooral Nederlandse baby’s zijn lelijk. Dat is volgens de arts de schuld van de moeder. “Vroeger kregen vrouwen hun kinderen op jongere leeftijd. Dan is het geboortekanaal veel nauwer. Dat drukt het kind tijdens de bevalling als het ware in vorm. Nu vrouwen ruimer zijn, is de baby vaak een vormloze homp vlees. Soms komt dat na de geboorte wel goed, maar meestal niet.”

Bradbury vind dat ouders eerlijker mogen zijn over het uiterlijk van hun baby. “Uw kraamvisite ziet zelf ook wel dat u een lelijk kind heeft gebaard en verwacht dat u zich kapot schaamt. U mag dat gerust hardop uitspreken.”

 
Deel dit artikel: