21 ℃

Pasgeboren baby nu al kansloos

Foto: Fontoknak / Shutterstock.com

Het ziet er niet best uit voor het baby’tje dat onlangs werd geboren in de dierentuin van Apeldoorn. Biologen zijn somber over de levensverwachting van Kumbo. 

Van de vreugde rond de geboorte van Kumbo is niets meer te merken. “Eerlijk gezegd is hij nu al kansloos”, zegt bioloog Alphons Droog. “Toen we zagen dat Kumbo geboren was in het lichaam van een makaak hebben we onze verwachtingen flink moeten bijstellen. Het is verdomd ingewikkeld, zoniet onmogelijk, om carrière te maken als je zo ter wereld komt. Dan sta je in feite al met 1-0 achter.”

De bioloog heeft dan ook weinig hoop voor de toekomst van Kumbo. “Je kunt natuurlijk allerlei plannen maken, maar je moet wel realistisch zijn. De intelligentie van een volwassen makaak is vergelijkbaar met die van een 2-jarig kind. Het is de vraag of hij überhaupt ooit naar school kan. Ik heb daar nog nooit makaken gezien. Dat klinkt hard, maar zo is het wel.”

“Meestal worden dit soort baby’s niet ouder dan een jaar of 19”, vervolgt Droog. “Over de oorzaak weten we nog weinig. Waarschijnlijk gaat het om iets erfelijks. Zijn moeder is ook een makaak.”

 
Deel dit artikel: