19 ℃

Paniek in Drenthe door superwesp

De provincie Drenthe wordt geteisterd door superwespen. Dit weekend werden in Hoogeveen al vier mensen onwel, nadat ze door de gigantische wespen waren gestoken.

Drie slachtoffers moesten naar het ziekenhuis, een vierde kon door de huisarts worden behandeld. Dat meldt nieuwssite NU.nl.

superwespIn Drenthe zit de schrik er goed in. Bij de politie kwamen diverse meldingen binnen over “enorme wespen”. Eén getuige was zó geschrokken, dat ze met een kalmerend middel tot bedaren moest worden gebracht.

“Superwespen zijn in Nederland zeer zeldzaam”, weet bioloog Alphons Droog. “Normaal komen ze alleen voor in Zuid-Europa en delen van Afrika. Ze kunnen wel 15 centimeter lang worden. Het is onduidelijk waarom ze het nu ineens op Drenthe hebben gemunt.”

De bioloog adviseert mensen om vooral niet in paniek te raken, als ze een superwesp tegenkomen. “We hebben gezien dat superwespen rustiger worden als je ze kalmerend toespreekt. Zeg zachtjes ‘prrroe… prrroe’ en loop voorzichtig naar achteren. Kijk de beestjes nooit in de ogen”, zegt de bioloog. “Schuif desnoods uw kinderen naar voren, zodat u zelf niet gestoken wordt.”

 
Deel dit artikel: