15 ℃

Paleis Soestdijk voortaan van Baarn én Soest

Al jaren hebben de gemeenten Baarn en Soest ruzie over de vraag bij welke gemeente Paleis Soestdijk hoort. Nu lijkt er een einde te komen aan het langslepende conflict.

paleis-soestdijk2Rond 1650 liet Cornelis de Graeff, de toenmalige burgemeester van Amsterdam, aan de weg tussen Baarn en Soest (de Zoesdijc) het van oorsprong buitenhuis bouwen: de Hofstede aen Zoestdijck. “De naam zegt het toch: Soest-dijk. Het paleis is van ons!”, zegt de zwaar geïrriteerde Soester Henk van Es. Baarnaar Anton van Bijleveld corrigeert: “Het is Soestdijk, gemeente Baarn. Kijk maar op het plaatsnaambordje.” Verder interview leverde een herhaling van bovengenoemde.

De staat is het gekibbel zat. Het paleis bestaat uit twee vleugels, die met een tussengebouw aan elkaar verbonden zijn. Daarom heeft de staat ertoe besloten dat de vleugel aan de Soestzijde voortaan hoort bij Soest en de vleugel aan de Baarnzijde bij Baarn. Het middelste, verbindende gebouw mogen de twee gemeenten week op week af bezitten. Als beide partijen niet ophouden met hun touwtrekkerij, dan wordt het paleis toegewezen aan de centraal in Nederland gelegen gemeente Almere.

 
Deel dit artikel: