19 ℃

Paleis beschikbaar voor afgewezen asielzoekers

In het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam kunnen zo’n 100 uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen. Het paleis staat nu grotendeels leeg en voldoet aan de eisen voor de opvang van asielzoekers.

Foto: TTStudio / Shutterstock.com

Afgelopen week riep de GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink mensen op om leegstaande panden aan te bieden voor de huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Iedereen die leegstaande woonruimte heeft kon zich bij de wethouder melden.

Het Paleis op de Dam wordt af en toe gebruikt voor koninklijke ontvangsten, maar staat eigenlijk vrijwel het gehele jaar leeg. “Vanwege de centrale ligging, vlakbij de Bijenkorf en het station, is het paleis uitermate geschikt voor de opvang van asielzoekers”, zegt Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers (CRA). “Met bedden en andere spullen kan het paleis geschikt gemaakt worden voor bewoning. En ze kunnen hier ook een postadres krijgen, in verband met de uitkering en zo.”

Akel verwacht dat de eerste bewoners al over enkele weken hun intrek kunnen nemen. Er moeten nog wel parkeerplekken worden gevonden voor de auto’s van de asielzoekers.

 
Deel dit artikel: