14 ℃

“Creatieve mensen keihard aanpakken”

Creatieve mensen besodemieteren de boel. Dat concludeert een team van neurologen, sociologen en psychologen van de Universiteit van Winschoten.

Foto: Wiki Commons CC

Decennia lang werd gedacht dat creatief gedrag veroorzaakt werd door een hersenafwijking, maar de hersenen van creatieven blijken helemaal niet af te wijken van die van gewone mensen.

“Creatieve mensen hebben ontdekt dat ze allerlei voordelen en privileges genieten door zich lekker gek te gedragen. Ze komen te laat, houden zich niet aan afspraken, laten alles slingeren, kliederen de boel onder, dragen binnenshuis een raar mutsje of doen soms dagen achter elkaar geen ene moer omdat ze zogenaamd vastzitten in hun creatieve proces,” aldus psycholoog Renée Vleeschbeender. “En iedereen accepteert dat maar omdat ze zogenaamd zo creatief zijn. Dat is nergens voor nodig, want het is allemaal toneelspel.”

Vleeschbeender pleit ervoor om creatievelingen keihard aan te pakken: “Gewoon niet meer tolereren. Orde, rust en regelmaat. Dan leren ze het vanzelf af.”

 
Deel dit artikel: