19 ℃

Paasvuur verwoest kerk

De Nederlands Hervormde Kerk in het Overijsselse dorp Holten is op eerste paasdag volledig afgebrand. De historische kerk in het Overijsselse dorp werd per ongeluk aangezien voor een zogenaamde ‘boake’, een brandstapel die ontstoken wordt voor een traditioneel paasvuur.

De 25-jarige Arjan Scholten mocht dit jaar de boake in het buurtschap Espelo ontsteken. “Ik had me gigantisch verslapen, omdat we vannacht tot vier uur bier hadden zitten tanken in de zuipkeet van m’n maat Stefan,” aldus Arjan, “Ik schrok wakker en ben meteen op de fiets gesprongen. Daarbij ben ik echter mijn bril vergeten op te zetten. Niet handig, want links heb ik -8 en rechts +9.”

Hoewel Arjan slechts 400 meter van de boake in Espelo woont, is hij verdwaald en bij de kerk in het ruim 7 kilometer verderop gelegen Holten terecht gekomen. “Man man man, er leek geen eind aan te komen,” vertelt een enigszins beduusde Arjan, “Ik had een knallende pijn in m’n kop. Maar uiteindelijk zag ik onze boake, dus ik heb m’n fiets neergegooid en heb hem meteen in de hens gezet. Maar ja, het bleek dus niet onze boake te zijn.”

De dorpskerk van Holten, gebouwd in 1832, is door het vuur onherstelbaar beschadigd. Ook het in 1913 geplaatste torenuurwerk is in vlammen opgegaan. De kerk was een Rijksmonument.

 
Deel dit artikel: