LET OP: Paasontbijt vervroegd en moet vóór zonsopgang eindigen vanwege ramadan

LET OP: Paasontbijt vervroegd en moet vóór zonsopgang eindigen vanwege ramadan
Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

AMSTERDAM - In veel huishoudens wordt zondag of maandag genoten van een traditioneel paasontbijt. Het paasontbijt zal dit keer wel anders verlopen dan in andere jaren. Dat komt doordat Pasen dit jaar samenvalt met de vastenmaand ramadan.

Omdat tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten mag worden, zal het paasontbijt dit jaar eerder beginnen en eerder eindigen. Dat staat in de richtlijn NEN-PA2024:03 die moet leiden tot meer wederzijds respect wanneer religieuze evenementen uit verschillende culturen met elkaar samenvallen, zoals dit jaar.

“Het is misschien even de wekker zetten voor sommigen. Maar op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in onze gemeenschap en dat betekent soms het sluiten van compromissen”, legt hoogleraar cultuurethiek Fatima Janssen uit. “Zorg gewoon dat je zondag het laatste paasei uiterlijk om kwart over zeven ’s ochtends in het maagdarmkanaal hebt geschoven. Mocht je op Tweede Paasdag ook een ontbijt neerzetten, stop dan nog twee minuten eerder.”

 
Deel dit artikel: