18 ℃

Paard van Sinterklaas in paniek tijdens oefening

Het paard dat wordt gebruikt bij de landelijke intocht van Sinterklaas is er nog niet klaar voor. Dat bleek vanmiddag tijdens een oefening in Zaanstad.

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Zaandijk. De 8-jarige schimmel Mona zal bij de intocht worden gebruikt als het paard van Sinterklaas. In de komende weken wordt Mona zo goed mogelijk op haar rol voorbereid.

Vanmiddag was de zogenoemde ‘waterproef’, waarbij Mona in de sloot werd gegooid. “Zoals bekend komt Sinterklaas aan per boot. Het is niet ondenkbaar dat het paard daarbij te water raakt. Voor alle zekerheid wordt Mona daar nu al op getraind”, zegt paardentrainer Thijs Snibbert.

De oefening verliep niet geheel vlekkeloos. Het paard raakte in paniek en moest uiteindelijk met een takel uit het water worden gehaald. Behalve een gebroken rib raakte het dier niet gewond.

Volgende week zal Mona meer trainingen ondergaan. Met het oog op eventuele gewelddadige demonstraties van voorstanders van Zwarte Piet laten trainers het dier wennen aan traangas, paniek en boze witte mannen.

 
Deel dit artikel: