21 ℃

Oze Wiezewoze (92) overleden

In haar woonplaats Bunnik is vorige week op 92-jarige leeftijd Oze Wiezewoze overleden. Hele generaties zijn groot geworden met het bekende kinderliedje dat haar naam draagt.

oze-wiezewoze-overledenOze, wiens achternaam eigenlijk Wyczewoze was, is geboren in Amsterdam uit een huwelijk tussen een Amsterdamse huisvrouw en een Poolse handelsreiziger. Na haar middelbare schooltijd ging zij naar de toenmalige Amsterdamse Theatervakschool, waar zij acteerlessen kreeg van onder andere Louis Davids en Ko van Dijk. De aantrekkelijke Oze bleef daar niet lang onopgemerkt. Zij had relaties met achtereenvolgens Simon Carmiggelt, de Duitse SS-officier Günther Wolffs, Godfried Bomans, De Mounties (allebei) en Drs. P, die uiteindelijk in licht aangeschoten toestand het zo bekend geworden lied voor haar schreef.

Oze bewaarde geen goede herinneringen aan het lied: niet lang na de verschijning ervan heeft Drs P. de relatie beëindigd en van de royalty’s heeft zij nooit een cent mogen ontvangen. In de jaren ’60 raakte Oze, na een mislukt circusavontuur als poedeldompteur, aan lager wal. Zij werd opgenomen in een kliniek, waar zij herstelde van een ernstige drank- en cocaïneverslaving. De laatste jaren van haar leven leidde Oze een teruggetrokken bestaan.

Oze is in het bijzijn van haar naaste familie en haar goede vriend Jeroen Krabbe gecremeerd. Vanavond herhaalt de VPRO de veelbesproken documentaire “Kristalla? M’n reet!”.

 
Deel dit artikel: